Sago Studio 2013- Laukanu, Papua New Guinea   Sago Network has been involved in community development through design-build projects in remote areas of PNG since 2011.  Sago studio 2013 was the second major design-build project held in Laukanu, the purpose was to help families build pit toilets for themselves, and to initiate community consultations to start exploring more long-term sanitary solutions for the community.    10 volunteer students from across NSW and three volunteer students from PNG were selected to participate in the project, and lived and worked with individual families or family groups for three weeks. The projects required the students to fulfil not only design roles, but project management, financial management, construction and environmental assessment skills to ensure the projects were completed within the time frame, within the individual family’s budget, and ensuring that the placement of the toilets would not pose a risk to the clean water supply. A small group of students also worked with Adrian Welke from Troppo architects, to start developing long-term sanitary solutions for the community, which involved considerable consultation with both village elders, and the wider community of Laukanu.

Sago Studio 2013- Laukanu, Papua New Guinea

Sago Network has been involved in community development through design-build projects in remote areas of PNG since 2011.  Sago studio 2013 was the second major design-build project held in Laukanu, the purpose was to help families build pit toilets for themselves, and to initiate community consultations to start exploring more long-term sanitary solutions for the community.

10 volunteer students from across NSW and three volunteer students from PNG were selected to participate in the project, and lived and worked with individual families or family groups for three weeks. The projects required the students to fulfil not only design roles, but project management, financial management, construction and environmental assessment skills to ensure the projects were completed within the time frame, within the individual family’s budget, and ensuring that the placement of the toilets would not pose a risk to the clean water supply. A small group of students also worked with Adrian Welke from Troppo architects, to start developing long-term sanitary solutions for the community, which involved considerable consultation with both village elders, and the wider community of Laukanu.